Midden-Oosten

Oman is populair onder expats

Oman heeft een grote aantrekkingskracht op expats. Wat maakt dat mensen van over de hele wereld hier willen werken?

Huizen bij de haven in Muscat. Foto’s Sara-May Leeflang

De expatgemeenschap in het Sultanaat van Oman is divers en relatief gezien groot. Sinds de ontdekking van olie in het land 50 jaar geleden, heeft Oman een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Het krijgt daarbij hulp van expats over heel de wereld. Er is een grote gemeenschap uit Bangladesh, India en Pakistan die vaak in de landbouw of in de bouw werken. Het huishouden wordt vaak gedaan door dienstmeisjes uit voornamelijk Sri Lanka, Afrika en de Filipijnen. Verder.

Het Amerikaanse inreisverbod wordt in Emiraten gesteund

Financieel district Dubai. Foto’s: Sara-May Leeflang

Het inreisverbod van Donald Trump dat tot vorige week gold voor zeven moslimlanden, wordt fanatiek gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten. De Emiraten weren zelf ook immigranten uit Irak.

Ook nadat een Amerikaanse rechter het inreisverbod vorige week had opgeschort, blijft de Amerikaanse president Donals Trump vasthouden aan zijn plan om immigranten uit zeven moslimlanden te weren. Hij liet weten dat hij de beslissing van de rechter wil aanvechten. Overal ter wereld hielden mensen protestmarsen tegen het inreisverbod, toch zijn er ook delen van de wereld waar positief gedacht wordt over zo’n verbod. Kritiek vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op het inreisverbod van Trump zal je niet snel horen. Verder.

Wie betaalt de prijs voor Dubai’s rijkdom?

Financieel district Dubai. Foto’s: Sara-May Leeflang. Artikel in samenwerking met Huseyin Atasever

In Dubai kun je als toerist van alles vinden. Moderne winkelcentra met ingebouwd aquarium en indoor ski-resort, de hoogste toren.( Burj Khalifa, 829.8 meter in de wereld), stranden in de vorm van een palmboom, goedkope elektronica en alles komt met uitstekende service. Maar deze service moet ergens vandaan komen. Verder.

Iraanse vrouwen op de fiets

In Iran is een fatwa uitgevaardigd die vrouwen verbiedt om te fietsen. Toch zijn er nog Iraanse vrouwen op de fiets te vinden. “Ik doe alles met de fiets en daar zal ik niet mee ophouden. Ik doe niets dat is verboden bij de wet.” Verder.

“De media overdrijft onrust in Iran”

Dorp in noord-Iran. Foto’s: Sara-May Leeflang

In 2015 zagen veel Iraniërs een rooskleurige toekomst voor zich. De nucleaire deal met de Verenigde Staten was geslaagd. Een groot deel van de sancties werd teruggedraaid en zo bleven miljarden over om te investeren in de slecht draaiende Iraanse economie. Maar twee jaar later is de werkloosheid nog steeds groot en blijven de prijzen stijgen. Dat leidde tot protesten in het land rond de jaarwisseling. Verder.

Voor meer artikelen over Iran en Turkije mail naar: saramay.leeflang@gmail.com