De Emiraten staan achter Trumps inreisverbod

Het inreisverbod van Donald Trump dat tot vorige week gold voor zeven moslimlanden, wordt fanatiek gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten. De Emiraten weren zelf ook immigranten uit Irak.

Ook nadat een Amerikaanse rechter het inreisverbod vorige week had opgeschort, blijft de Amerikaanse president Donals Trump vasthouden aan zijn plan om immigranten uit zeven moslimlanden te weren. Hij liet weten dat hij de beslissing van de rechter wil aanvechten. Overal ter wereld hielden mensen protestmarsen tegen het inreisverbod, toch zijn er ook delen van de wereld waar positief gedacht wordt over zo’n verbod. Kritiek vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op het inreisverbod van Trump zal je niet snel horen.

De Emiraten zijn goed bevriend met Amerika. Samen met andere bondgenoten Egypte en Saoedi-Arabië staan zij daarom ook niet op de lijst van het inreisverbod. Dit terwijl de meeste daders van 9/11 uit deze landen kwamen. Ook voeren de Emiraten al een tijd een soortgelijk beleid. Zo kunnen mensen uit Bangladesh geen visum meer krijgen voor de Emiraten en wordt een willekeurig reisverbod vaak uitgevoerd. Voornamelijk voor mensen uit Jemen, Libanon, Syrië, Pakistan Irak en Iran. Wie zich misdraagt wordt gedeporteerd.

Sinds de ontdekking van olie in 1966 is er een hoop veranderd. Onder sjeik Zayed Bin Sultan Al-Nahayan (1948-2004) heeft de lokale bevolking enorme privileges gekregen. Er is een welzijnsstaat opgebouwd in ruil voor politieke loyaliteit. Er wordt geen inkomstenbelasting geheven, gezondheidszorg is gratis, de olie wordt gesubsidieerd, er is gratis onderwijs, grote pensioenvoordelen en de lokale bevolking kan geld lenen om land te kopen zonder rente te betalen. Ook wordt het huwelijk tussen alleen lokale mensen gesponsord met een bedrag dat kan oplopen tot de 18.000 euro.


De oude kleine vissersdorpjes aan de kust zijn in de Emiraten met de grond gelijk gemaakt en hebben plaats moeten maken voor spectaculaire wolkenkrabbers. De Amerikaanse fastfoodketens staan op elke straathoek en ook andere Amerikaanse en Europese bedrijven zijn rijk vertegenwoordigd. Damac properties, een makelaarsbedrijf bouwt Donald Trumpgebouwen en twee golfbanen in Dubai. Ook strijden de Emiraten samen met Amerika tegen Iran in een proxy-oorlog in Jemen.

Vissersdorpje in Sharjah wordt geruimd. Foto's: Sara-May Leeflang

Achter de moderne architectuur ligt de woestijn te wachten. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 50 graden en bieden de vele overdekte winkelcentra de mogelijkheid om te schuilen tegen de hitte. Met de enorme hoeveelheid Amerikaanse investeringen is het dan ook niet gek, dat de politici van de VAE geen kritiek hebben geuit op het inreisverbod. De minister van Buitenlandse Zaken, sjeik Abdullah bin Zayed heeft gezegd dat de meerderheid van de moslims niet door het inreisverbod wordt getroffen. Dat het om een tijdelijke ban gaat en deze in drie maanden opnieuw zal worden beoordeeld en dat het belangrijk is om deze maanden af te wachten. Ook hoofd van de veiligheid in Dubai Dahi Khalfan Tamim heeft publiekelijk zijn steun voor Trumps inreisverbod uitgesproken en zijn afkeer voor immigratie uit landen als Irak, Jemen, Somalië en Iran. Het zijn argumenten die ook goed gebruikt worden om bepaalde nationaliteiten te weren in eigen land.

Andrew is 33 jaar en zijn ouders zijn dertig jaar geleden van Pakistan naar Dubai geëmigreerd. Hij is geboren en getogen in Dubai, werkt al non-stop sinds zijn zestiende, maar een paspoort van de Emiraten krijgt hij niet. De immigranten maken 90 procent uit van de bevolking in de Emiraten. Zij hebben echter de minste rechten. Volgens Andrew heeft het selectiebeleid van de Emiraten met religie te maken. “Meestal worden sjiitische moslims geweigerd. Mijn neef uit Pakistan probeert een werkvisum voor de Emiraten te krijgen, maar het ziet er naar uit dat het niet gaat lukken. Ikzelf ben sjiitisch, maar houd dit geheim. Misschien komen ze er ooit achter en dan moet ik waarschijnlijk de Emiraten verlaten.”

Toeristen op watertaxi in Dubai

Volgens Claudia, 51 jaar, en administratief medewerker op een Duitse school in Sharjah, kon de sportleraar op de school niet in de Emiraten verblijven omdat hij ook een Irakees paspoort had. “Ahmet is opgegroeid in Duitsland en spreekt vloeiend Duits. Alleen had hij naast een Duits paspoort, ook een Irakees paspoort. Hij was de beste sportleraar hier op school, maar kreeg vanwege zijn Irakese paspoort geen verblijfsvergunning. De Emiraten zorgt goed voor haar eigen mensen, maar de migranten hebben niets te zeggen. Ze voeren hetzelfde beleid als Trump. Zij laten goedkope werk
krachten binnen uit India, Pakistan en Filipijnen, maar zijn discriminerend tegenover mensen uit sommige landen zoals Bangladesh en Irak.

De immigranten komen voornamelijk uit India, Pakistan, de Fi lipijnen en Bangladesh. En met het laatste land hebben de Emiraten de laatste jaren problemen. Daarom worden er sinds 2012 geen nieuwe visa meer gegeven voor Bangladeshi. Volgens Jann, 39 jaar, Duits en brandweerman in Sharjah zorgen Bangladeshi relatief gezien voor de meeste problemen in de Emiraten. “We moesten celdeuren repareren in één van de grootste gevangenissen in Sharjah. We kwamen de gevangenis in en moesten de deuren repareren van een cel met twintig man erin. Je zag bijna alleen maar Bangladeshi. De officier vertelde ons dat meer dan de helft van de gevangenen uit Bangladesh komt.” In een officiële verklaringen wordt als reden gegeven dat veel Bangladeshi met neppaspoorten reizen en dat er daarom een visumstop is. Maar er zijn ook geruchten dat de ban plaatsvond nadat Bangladesh haar voorkeur voor Moskou had uitgegeven in plaats van Dubai voor het hosten van de Wereld Expo 2020. Wanneer de ban wordt opgeheven weet niemand.

Hassan, 31 jaar, conciërge uit Bangladesh kan vanwege de ban niet van werk veranderen. “Ik werk 7 dagen per week en moet 24 uur per dag aanwezig zijn in het appartementsgebouw. Ik zou het liefst van baan willen wisselen omdat ik in 5 jaar niet één keer salarisverhoging heb gehad, maar dat kan door de stop op de visa voor Bangladeshi’s niet meer. Ik moet wachten totdat er weer visa worden gegeven.”

De Emiraten blijft een geliefd land onder immigranten. Het salaris is er hoog vergeleken met ontwikkelingslanden en de vrijheid is groter dan in menig ander land in het Midden-Oosten. Mohammed taxichauffeur uit India is 32 jaar en kan erover meepraten. “Ik heb 8 jaar in Saoedi-Arabië gewerkt, maar dat was geen leuke tijd. In Saoedi-Arabië zijn teveel regels. Mijn laatste baas had mijn werkvisum geannuleerd waardoor ik ruim een jaar illegaal in het land verbleef. Mijn familie was gelukkig veilig omdat mijn vrouw een geldig visum had. Maar het was een zware periode. Na een jaar heb ik mezelf aangegeven bij de politie.
De officier was één van de aardigste mensen die ik in mijn leven heb ontmoet. Hij heeft me geholpen om een verblijfsvergunning in de Emiraten te bemachtigen. Hier kan ik weer dromen. Ik heb mijn eigen taxi en werk voor Uber. Per maand moet ik 8.000 dirham -2.000 euro- terugbetalen. Ik maak lange uren, maar ik werk in ieder geval niet meer voor een baas. Ik ben mijn eigen baas.”

Wolkenkrabbers in Dubai centrum.

Alhoewel veel immigranten de Emiraten als het beloofde land zien, zijn veel expats sceptisch. Veel van hen zien de Verenigde Arabische Emiraten met trekpleister Dubai als kunstmatig. Zo ook David, 51 jaar, Duitser en werkzaam in Dubai. David woont en werkt 3 jaar in Dubai en is van plan maximaal 5 jaar te blijven. “De Emiraten hebben geen cultuur meer. Alles draait om geld hier. De oude visserscultuur is compleet verdwenen. Ze hebben gemerkt dat toeristen ook een beetje cultuur willen zien en daarom is de oude stad van Dubai nu gerestaureerd en omgetoverd in een toeristische trekpleister. Maar daar houdt het dan ook mee op. De lokale bevolking wordt voorgetrokken door de regering en is erg arrogant. Ik werk voor een multinational en heb in drie jaar nog nooit direct zaken gedaan met een Arabier uit de Emiraten. Ik zie alleen maar advocaten. En ook al heb je vriendelijk contact, ze zullen je nooit hetzelfde behandelen als hun eigen mensen.”

Saeid, 25 jaar is geboren en getogen in de Emiraten. Hij woont in een dorpje net voor de grens met de enclave Musandam. Hij heeft de omgeving zien veranderen en houdt daar nogal een dubbel gevoel aan over. “Het is niet dat de Arabieren in de Emiraten geen cultuur meer hebben. We zijn juist erg trouw aan onze cultuur. We dragen dezelfde kleding, ons familieleven is nog steeds hetzelfde en gebaseerd op de islam. Alleen heb ik de Emiraten en de mensen wel zien veranderen. Geld verandert mensen. Het lijkt hier alleen nog te gaan om wat voor mooie auto, telefoon of horloge je hebt. Ik vind dat zonde.”

Dit artikel verscheen 17 februari 2017 in Zaman Vandaag