“Ik neem mensenrechten voor lief”

Foto: Sara-May Leeflang

In hoeverre kennen de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten? Met die vraag reisden de deelnemers van de Beyond Your World-mensenrechtenreis naar Zuid-Afrika. Het land waar nog iedere dag gevochten wordt tegen de stereotyperende contrasten van arm en rijk én zwart en blank. Welk recht is daar nu het belangrijkst? 

“Ik neem mensenrechten voor lief”

Jon Shaban is 27 jaar oud. Jon is geboren en getogen in Kaapstad. Hij woont met drie vrienden in een vrijstaand huis in het Newlands National Park. Ze hebben een studio in hun grote achtertuin, waar iedere dag allerlei bands komen oefenen. Hij werkt als een sponsor en marketing consultant voor een bedrijf dat meerdere nachtclubs bezit en evenementen organiseert. Daarbij is Jon vanaf jongs af aan muzikant. Hij speelt gitaar en saxofoon in de bekende Zuid-Afrikaanse reggae/ska band Captain Stu.

Met deze band heeft hij heel Zuid-Afrika rondgereisd en elk festival bezocht. Hij heeft zelfs met de band in Australië en Nieuw-Zeeland rondgetrokken. Volgens Jon bestaat er bijna niets beters dan het maken van vrienden in allerlei verschillende landen in de hele wereld, daarom vindt hij het mensenrecht ‘Mensen ontmoeten waar je wilt’ van groot belang. Menselijk contact heeft een onschatbare waarde vindt Jon.

Het is ook de beste reden om te gaan reizen volgens Jon. “Muziek kan menselijk contact verbeteren. Door muziek te maken met elkaar heeft macht, kleur, status of nationaliteit geen waarde meer.” Door zijn afkomst en sociale status heeft hij nooit het gevoel gehad dat hij voor een mensenrecht heeft moeten vechten. Hij neemt ze zelfs voor lief. Zijn favoriete mensenrecht is ‘De vrijheid van gedachten.’ “Dit mensenrecht maakt iedereen uniek.”

Dit artikel verscheen op Verspers